Hari ini saya ingin berkongsi resepi ayam masak merah. Resepi ini sangat mudah dan ringkas untuk disediakan. Menggunakan teknik gorengan awal untuk menyedapkan lagi rasa dan kelembutan ayam.
Bahan-bahan (4-5 orang)
1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang)
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
- Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tomato dan sos tomato. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
- Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biar 2-3 minit.
- Siap untuk dihidangkan.
Jangan lupa share resepi ayam ini. Kalau tak nak pedas, kurangkan sikit cili kering. Boleh tambah 2-3 helai daun limau purut untuk aroma yang menyelerakan.
No comments:
Post a Comment