Lauk tengah hari semalam.... gulai lemak ikan haruan dengan bunga kantan dan pucuk gelugur... Ummi yang masak.. Memang dah jadi kegemaran Ummi kalau masak gulai ikan darat, mesti nak kena campur pucuk daun gelugur dan bunga kantan.. Kadang2 daun kesum... Okey la kan.. untuk wangikan masakan...
Lagipun bunga kantan dan pucuk gelugur dah memang sentiasa ada kat keliling rumah ni... rumah kampung la katakan...
Berbalik pada bahan2nya.. Ummi cuma tumbuk lengkuas, sedikit halia, kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah.. tak lupa juga sedikit biji ketumbar...itu saja... Dah siap semua, campurkan ke dalam santan dan didihkan....Kemudian masukkan ikan, bunga kantan dan pucuk gelugur.. jangan lupa tambah garam...bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.. Jangan lupa sediakan sambal belacan, sebab gulai ni tak pedas....
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment